Råd mod indbrud i julen

Er din bolig alene i julen?

Den søde juletid er desværre også højsæson for indbrud. Derfor har vi samlet en række gode råd til, hvordan du kan sikre din bolig bedst muligt, hvis du rejser væk i julen.

Bed om hjælp af naboen

Aftal med dine naboer, at I holder øje med hinandens boliger. Dine naboer kan desuden nemt hjælpe med at få det til at se ud som om, du er hjemme.

En nabo kan fx:

• Parkere sin bil i din indkørsel
• Fylde din affaldsbeholder
• Sætte fodspor i sneen
• Rydde sne foran døren, eller klippe græsplænen
• Tømme din postkasse, så den ikke ser overfyldt ud

Hold dine ferieplaner private

Sørg for, at din telefonbesked - både hjemme og på din mobiltelefon - ikke afslører, at du er bortrejst. Undgå også, at du eller dine børn fortæller på Facebook eller andre sociale medier, at I er bortrejst i julen.

Opsæt tænd og sluk-ure

Et tænd og sluk-ur er en enkel måde at få det til at se ud som om, at der er nogen hjemme. Sæt fx en lampe eller TV’et til at tænde på et bestemt tidspunkt, og brug gerne tænd og sluk-ure rundt omkring i huset. Indstil dem til forskellige tidspunkter.

Overvej om dine låse og hængsler
er sikre nok

Uforsvarlige låse er en invitation til indbrudstyven. Forsvarlige låsesystemer består af en godkendt lås i selve døren og et godkendt sikkerhedsslutblik, i dørkarmen.

Der findes flere typer godkendte låse: Tilholderlåse og cylinderlåse. Kendetegnet for disse låsesystemer er, at de udvendigt låses og låses op med en nøgle. Er der monteret 2 låse på døren, bør den ene være nøglebetjent fra begge sider. En god såkaldt tilholderlås skal have mindst 7 og helst 9 tilholdere. Det mest anerkendte låsesystem er en cylinderlås med 6 stifter. Du kan finde antallet af stifter i din lås ved at tælle antallet af hak i nøglen. Og husk, at terrassedøren skal være lige så sikker som fordøren.

Hvis det ikke lykkes at bryde døren op via låsen, kan en indbrudstyv forsøge at bryde døren op via hængslerne. Så sørg for, at døren har to bagbeslag. Hængselsiden kan forstærkes ved at montere to godkendte bagbeslag, ét lige over de øverste hængsler og ét over de nederste hængsler. Du kan også montere en nok på hvert hængsel.

Husk også lås på dine vinduer

Det er oplagt for tyven at bryde ind gennem et åbentstående vindue. Sørg for, at vinduer er helt lukket og gerne sikret med vindueslås. Et godt sikret vinduet kan også gøre det svært for en evt. indbrudstyv at komme ud med tyvegodset.