Er du en af de 22 % af unge, der ikke har styr på forsikringerne?

22 % af unge i alderen 16-30 år føler ikke, de har styr på deres forsikring, eller hvordan de er dækket. Det viser en undersøgelse, som YouGov i juli 2019 har lavet for Privatsikring. Se her, hvorfor det kan betale sig at have den rigtige dækning, og hvilke konsekvenser det kan have, hvis du som ung ikke er forsikret ordentligt.

Når værelset hos forældrene skiftes ud med egen adresse, er det ikke kun nye møbler, navneskilt til døren og indkøb, du skal forholde dig til. Det er er også vigtigt at få styr på, hvordan du er forsikret.

Mange unge ved ikke, hvordan de er forsikret

”Når du flytter hjemmefra, stopper dine forældres forsikring typisk med at dække dig. Det ved de fleste unge godt. Men alligevel svarer næsten hver fjerde mellem 16 og 30 år i vores undersøgelse, at de ikke har styr på forsikringen, eller hvordan de er dækket,” siger Cecilie Gantzel Vilsund, forsikringsekspert hos Privatsikring.

Den nye undersøgelse viser også, at 12 % af de unge, som ikke bor hos deres forældre eller værge, ikke har egne forsikringer. Til trods for, at de er klar over, at de ikke har nogen forsikring, der dækker dem.

”De unge synes typisk, at forsikringerne er dyre, og de ved ikke, hvor vigtige de er. De tænker tit, at deres ting ikke er ret meget værd, og at det derfor ikke er nødvendigt at være forsikret. Vi oplever ofte, at de bliver meget overraskede, når vi regner ud, hvad deres mobil, computer, tøj og resterende ejendele koster til sammen,” fortæller Cecilie.  

Hvor galt kan det gå uden forsikringer?

”Der findes et hav af forsikringer, men de færreste unge svømmer i penge. Det kan derfor være en god idé at nøjes med de mest basale forsikringer. Jeg synes, at du altid bør have en indboforsikring og en ulykkesforsikring. Rejser du uden for Danmark, er det også en god idé med en rejseforsikring. Har du disse forsikringer, kan du oftest få betalt dine udgifter, hvis der sker noget med dig selv eller dine ting. Så kan det ikke gå helt galt,” siger Cecilie.

Indboforsikring dækker dine ting
”Indboforsikringen dækker dine ting, som fx mobiltelefon, tøj, møbler, bøger og så videre, hvis de fx bliver stjålet eller ødelagt af hærværk eller en brand. Det kan fx være, at en indbrudstyv stjæler din taske med din computer og mobiltelefon – og det er rigtig mange penge, du skal skaffe, hvis du selv skal købe det hele igen. Og så indeholder indboforsikringen også en ansvarsforsikring, som dækker, hvis du kommer til at ødelægge andres ting eller er skyld i, at andre kommer til skade.”

Ulykkesforsikring dækker dig
”Ulykkesforsikringen hjælper dig, hvis du selv kommer til skade – fx hvis du falder på din cykel på vej til undervisning og får slået nogle tænder ud. Her betaler forsikringen for de mange besøg hos tandlægen.”

”Dyrker du sport, er det også en god ide at være dækket her. Hvis du nu kommer til skade med dit knæ på skituren eller falder af en hest og får en skade i ryggen, kan du få erstatning med en ulykkesforsikring,” udtaler Cecilie.

Tjek hvordan du er dækket

”Mit bedste råd til unge er at bruge et par minutter på at undersøge, hvordan de er dækket. Bor du hjemme, skal du tjekke op på, om dine forældres forsikringer stadig dækker dig. Det er nemlig forskelligt fra selskab til selskab, hvor længe hjemmeboende børn er dækket. Bor du ude, kan du også godt være dækket af dine forældres indboforsikring. Hos Privatsikring er udeboende børn, dækket til de er 21 år,  hvis de bor alene eller med fx en kammerat. Men sådan er det ikke hos alle forsikringsselskaber, så tjek op på det,” siger Cecilie.

Find den rigtige forsikring

”Det er nemmest og hurtigst at bestille et tilbud på forsikringer online – vælg fx ét fra dine forældres forsikringsselskab og så et alternativ eller to.  Du kan så sammenligne tilbuddene og finde det, der passer dig bedst.”

Cecilie opfordrer til både at se på pris og dækning, når du vælger forsikringer. Hun peger specifikt på, at man som ung mange steder kan få en studieforsikring:

”Er du ikke dækket af dine forældres forsikringer, tilbyder mange selskaber en særlig studieforsikring eller ungdomsforsikring, som er billigere end de almindelige forsikringer. Her køber du tit en samlet forsikringspakke, der dækker det mest nødvendige. Det er også tilfældet i Privatsikring,” siger Cecilie, der anbefaler denne løsning, da den er overskuelig, og prisen er god.

Om Privatsikrings YouGov-undersøgelse

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov, som har spurgt 1.000 repræsentativt udvalgte danskere i juli 2019 i aldersgruppen 16-30 år.